Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Καταρράκτης: Ποιο λαχανικό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισής του

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη μέσω της σωστής διατροφής.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση μεγάλου όγκου στοιχείων που αφορούσαν συνολικά σε 250.000 άτομα περίπου και διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής και μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και κατά 27%.

Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε βρίσκεται στο θρεπτικό σπανάκι αλλά και στο μπρόκολο, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά, τα φυτικά έλαια και το αβοκάντο.

Η καταρράκτης είναι μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών που εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά τη διάγνωση, η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη για να αποφευχθεί η τύφλωση.

Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τσινγκτάο βασίστηκε σε 27 παλαιότερες μελέτες και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Public Health Nutrition.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα μάτια μας επειδή έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ελάχιστη συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι τα 7 mg ημερησίως, με την ιδανική ημερήσια πρόσληψη να αγγίζει τα 12 mg.

Πηγή: onmed.gr